Kinder Manueeltherapie

Kinder Manueeltherapie

Behandeling van een zuigeling met manuele therapie kan de aangewezen behandelmethode zijn indien er een functiestoornis in de nekwervelkolom van de zuigeling aanwezig is. De aanwezigheid van een dergelijke functiestoornis wordt vermoed, indien de zuigeling langdurig met het hoofdje naar dezelfde zijde ligt en een sterke voorkeur heeft voor het roteren naar één zijde en/of sterk overstrekt. Ook indien een zuigeling een afwijkende of onrustige slaaphouding (huilend wakker worden meerdere keren per nacht) heeft kan een verkennend consult bij een kinder-manueeltherapeut verhelderend werken.

Er zijn evenwel vele oorzaken waardoor een zuigeling een voorkeurshouding en/of een overstrekking kan vertonen echter, indien kan worden vastgesteld dat de oorzaak ligt in een functiebeperking van de nekwervelkolom, is er een aangrijpingspunt voor behandeling. Het vaststellen en het behandelen van bovenbedoelde functiestoornis gebeurd door de kinder-manueeltherapeut. De kinder-manueeltherapeut dient hiertoe ingeschreven te staan in het register van de European Workgroup for Manual Medicine (EWMM). Inschrijving in dit register waarborgt het kwaliteitsniveau middels na- en bijscholing. Dit register is ook erkend door het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) zodat hier sprake is van een reguliere behandelvorm. De vergoeding van deze zorg vindt derhalve plaats vanuit de basisverzekering.

Van alle Nederlandse zuigelingen met een voorkeurshouding wordt bijna 25% ook door de kinder-manueeltherapeut uit ons register behandeld. Men kan stellen dat hier sprake is van een veilige behandelvorm. Er worden in de kinder-manueeltherapeutische behandeling van de zuigeling dan ook geen harde manueel therapeutische technieken (kraken) gebruikt maar enkel mobiliserende zachte technieken. Deze technieken worden veelal toegepast in het bovenste deel van de nekwervelkolom van de zuigeling waarna na gemiddeld 3-4 behandelingen er sprake is van een normalisering van de beweeglijkheid en meestal na enige dagen/weken ook van de stand van het hoofd. In de begeleiding van dit traject is de hulp van een kinderfysiotherapeut over het algemeen onmisbaar. Deze weet de ouders te voorzien van de juiste adviezen, oefeningen en meet eventueel de vervorming van de schedel (deformatieve plagiocephalie) van tijd tot tijd. Zo’n 70% van de geregistreerde kinder-manueeltherapeuten werken nauw samen met een kinderfysiotherapeut. Deze samenwerking wordt door de EWMM aangemoedigd.

Buiten de zuigelingen behandelen kinder-manueeltherapeuten jaarlijks nog duizenden kinderen in de leeftijd 0 – 18 jaar voor wervelkolom(gerelateerde) klachten zoals rugpijn, hoofdpijn, nekpijn, evenwichtsproblemen, slechte tot matige motoriekontwikkeling etc. In combinatie met voornoemde symptomen is er regelmatig sprake van gedragsproblemen. Gedragsproblemen op zich staand zijn over het algemeen geen reden om de kinder-manueeltherapeut te raadplegen. Echter was in de zuigelingenleeftijd sprake van bovenomschreven (onbehandelde) nekproblemen, dan is het zinvol de kindermanueeltherapeut te raadplegen. Raadpleeg daarvoor ook de foto’s van uw baby in het eerste levensjaar.

Bron: EWMM European Workgroup for Manual Medicine

Fysiotherapie

Werkwijze


Onderstaande tarieven gelden voor verzekerden die niet of niet voldoende aanvullend verzekerd zijn. In andere gevallen declareren wij de behandeling direct bij de zorgverzekeraar.

Het eerste consult bestaat uit een verplichte intake en onderzoek (code 1864 of 1870), waarna wij een zitting fysiotherapie/manuele therapie (code 1000 of 1200) reserveren voor behandeling. Deze eerste zitting duurt dan ook langer, namelijk 50 minuten. De vervolgafspraken hebben een duur van 25 minuten.

Indien u bij verhindering tenminste 24 uur van tevoren afzegt, wordt de gereserveerde tijd niet in rekening gebracht. Niet nagekomen afspraken worden volledig in rekening gebracht.

Behandeling & Tarieven 2024


Behandeling Code Prijs
Zitting fysiotherapie 1000 €46,-
Zitting fysiotherapie aan huis 1001 €62,50
Zitting manuele therapie 1200 €57,-
Zitting manuele therapie aan huis 1201 €62,50
Screening en intake en onderzoek 1864 €60,-
Intake en onderzoek na verwijzing 1870 €60,-
Intake en onderzoek na verwijzing aan huis 1871 €60,-
Medische Fitness (per kwartaal)   €130,-
     

 

logo

Gegevens

Fysiotherapie Gademan
Touwlaan 25
3401 CA IJsselstein